Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2008 09:57 - За чадърите, концесията и бургаския плаж
Автор: carran Категория: Регионални   
Прочетен: 2561 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

        image                     image 

На 22 юни, както повечето хора намиращи се на територията на град Бургас, и аз се отправих към плажа. Беше страхотен слънчев ден, както през повечето работни дни напоследък, но този имаше предимството да е почивен


          По медиите бе широко разпространена „рекламата”, че „бургаският плаж се чисти редовно от 20 май” и това очаквах и аз.  Уви, това се оказа невярна информация. Плажът е осеян с изсъхнали водорасли  и боклуци, и хората се принуждават или да отделят време и да си ги почистят сами , /  което не е никак лесно след като си въоръжен само с хавлия и плажно мляко / или да постелят хавлиите върху тях и с една дума да легнат в мръсотията.


Второ – спасители няма! Извинете – може би, има, но никой не разбира че са там тъй като няма  спасителни постове, от които да се подсигури добро наблюдение към хората във водата. Видни са само стряскащите табели  - „Къпането забранено! Неохраняема зона”! И тогава Бог да ни пази от инциденти на бургаския плаж, защото явно това не е грижа на концесионе


          Поредната необмислена или може би добре планирана услуга на плажа са – Чадърите. На плажната ивица са разположени жълти чадъри, върху които е ясен само надписът „ Безплатен чадър” и името на концесионера на плажа „Онтайм”. За мое съжаление, не бях дошла до плажа с хеликоптер, за да видя, че в горната част на чадърите надписът «безплатен чадър» е скрит от зашита върху него реклама на плажно мляко.


И както може би се досещате, не след дълго при нас пристигна някакво момче от фирмата концесионер и ни уведоми, че трябва да заплатим 2 лева за ползването на чадъра и че имало табела за това. Разбира се,  платихме «двата лева» и бележка за това не получихме. В днешно време явно «двата лева» не са пари. А, табела така и не открих. Явно за поставянето й, някой бе вложил същата идея, както и за спасителите на плажа, т. е. Колкото по-ниско и незабележимо  - толкова по – добре. Не ми се иска и да си мисля, че чадърите с прикрит надпис «безплатни» са сложени умишлено – с цел привличане на хора, защото би било жалко да се прибягва до такива «рекламни трикове» с цел парична изгода.


Седмица преди това, отново през почивните дни, се наложи да преместим хавлиите си от първоначално избраното от нас място, защото на около 10 метра от нас започна да работи багер. За информация  - не бяхме на края на плажа, а съвсем до капаните на плаж «Бургас – север».  Никаква табела или поне ограждения не показваха, че това място е опасно или поне че не е препоръчително да се застава там.

Впоследствие ровейки се в интернет за информация, открих че  - «Летен сезон – 2008» на Бургаският плаж ще бъде официално открит на 27 юни!!!  И че причината за тази късна  / според мен / дата е, че «трябвало да има пълняемост на плажната ивица над 30%». Бях шокирана! Щом се открива сезона на 27 юни значи официално сезонът в Бургас е два месеца – юли и август, според фирмата концесионер. Септември не го броя, защото открай време българинът си взема лятната отпуска от юни до август. Тази година освен това, жегите започнаха от началото на юни и оттогава има хора на плажа. Интересно наистина, каква мерителна система използват от фирмата концесионер за преброяване на тези хора.

Обичам Бургас, харесва ми да живея тук, но от такива неизпълнени задължения, ме е срам. Срам ме е и затова, че има хора, които може би за първи и последен път стъпват на бургаския плаж и те ще го запомнят такъв, какъвто го видях аз на 22 юни и те няма да се върнат. Не и след като малко по на юг /  не в България / плажовете са чисти , а и цените са по достъпни за чужденците. А колко малко е нужно!

 



Тагове:   плаж,


Гласувай:
0



Следващ постинг

1. krs - Ами малко и от мен по темата... :)
27.08.2008 17:00
Здравей :) Открих малко късничко постинга ти и въпреки че не е актуално да го коментирам, не мога да се стърпя.
Сезонът на бургаския плаж наистина стартира на 27.06, заради неуредици между концесионера и Община Бургас. Преди това плажната ивица се е почиствала, но, разбира се, не както в активния сезон. 30-те %, които цитираш, са градски легенди, нямат нищо общо с действителността :) Сама разбираш колко е безумно подобно изискване.
Чадърите наистина бяха недомислени, радвам се, че ги махнаха и сложиха други.Ако се замислиш за билетчетата, ще осъзнаеш, че дори и на концесионера му е по-изгодно да има билетчета, защото само и единствено така може да контролира колко чадъра са били заети. Помисли- ако не е така, защо да се дават заплати на тези, дето събират таксите, като очакваш да "скриват" поне по 50 чадъра на ден (демек 100 лв.)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: carran
Категория: Други
Прочетен: 12106
Постинги: 2
Коментари: 3
Гласове: 33
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930